Voorstel 3 DigiTwin W en O
Samenvatting project
Digitalisering speelt een cruciale rol om de best beschermde en leefbare delta te blijven én om als watersector nog competitiever te worden in binnen- en buitenland. DigiTwin Waterkering en Ondergrond realiseert een ‘open framework’ waarmee een digitale tweeling van waterkeringen en ondergrond wordt ontwikkeld. Hiermee is het mogelijk om de toestand van waterkeringen nu en in de toekomst nauwkeuriger te voorspellen, scherper te beoordelen én beter te ontwerpen. DigiTwin combineert geologische, geotechnische en geofysische data en informatie met real-time aardobservaties en bestaande gegevens van waterkeringen. Zo ontstaat een actueel 3D digitaal model van de opbouw en eigenschappen van waterkeringen met ongekend hoge resolutie. Met combinaties van fysica, kunstmatige intelligentie en een te ontwikkelen gedragsprotocol wordt de stap gezet naar tijdsafhankelijke simulatie van het gedrag (4D) van de kering in situaties als extreem hoog water of aanhoudende droogte. Dit verkleint onzekerheden waar we nu mee te maken hebben en geeft veel beter zicht op de gevoeligheid voor de belangrijkste faalmechanismen van dijken: piping en macrostabiliteit omdat dat inherent 3D en tijdsafhankelijke processen zijn. De techniek wordt gevalideerd op juiste werking en bruikbaarheid in real-world cases met waterkering-beheerders en ontwikkeld met industrie partners.
Het project sluit aan bij en is deels gekoppeld aan de opgave van het Kennis & Innovatiecluster Water & ICT van de TKI ‘Deltatechnologie’ en het programma DigiShape. Vanuit de sector is de verwachting dat dit project 2 bijdraagt aan het nauwkeuriger en efficiënter beoordelen en , ontwerpen, en aan risico gestuurd beheren van waterkeringen. De beheerder is uiteindelijk meer in control door het verkleinen van de onzekerheid. Maatschappelijk leidt dit tot een stabielere programmering van het HWBP en verbetert de internationale concurrentiepositie van marktpartijen en kennisinstellingen.
Doel van het project
Het project DigiTwin voor Waterkering en Ondergrond is opgezet om wereldwijd voorop te (blijven) lopen bij digitalisering van het waterbeheer en onze kennis en kunde van de watersector nog beter aan het buitenland te verkopen. Het geeft een impuls voor het bedrijfsleven en draagt direct bij aan het beschermen van onze kwetsbare delta.
Het beoogde resultaat is dat de industrie partners in staat worden gesteld om op geavanceerde wijze in 4D (3D in de ruimte en in de tijd) het gedrag van waterkeringen te beschrijven en voorspellen, zodat het in de advisering mogelijk wordt om nauwkeuriger waterkeringen te beoordelen en te ontwerpen, en risico gestuurd te onderhouden. Er zijn meerdere voordelen voor eindgebruikers, waterkering-beheerders en/of projecten die werken aan een versterkingsopgave (in het Hoogwaterbeschermingsprogramma) zoals een nauwkeurigere scopebepaling van de opgave, hetgeen leidt tot kosten efficiënte risico reductie en kostenbesparing. Daarnaast kan een nauwkeurigere beoordeling en ontwerp het ruimtebeslag van de waterkering beperken, waarmee overlast voor de omgeving beperkt kan blijven. Tevens ontstaat met de digitale tweeling een meer gerichte vraag omtrent welke data en gegevens ingewonnen dienen te worden gedurende de levenscyclus om met die informatie het asset management van waterkeringen te optimaliseren.
Dit leidt tot een technologisch geavanceerde markt en een sterke Nederlandse concurrentiepositie die begint bij de industrie partners in deze PPS en die verbreed zal worden doordat externe partijen buiten het project tevens gebruik kunnen maken van de ontwikkelde methode en (open) tools. De inzet van state of the art technologie voor waterkering beheer wordt gestimuleerd en toegepast in praktijk cases. De cases geven eindgebruikers de mogelijkheid om gericht remote sensing technologie, cloud computing, verschillende vormen van kunstmatige intelligentie en data science te benutten. Hiermee is het een significante aanvulling op, de meer traditionele data- en rekenvormen die nu worden toegepast en regelmatig leiden tot onbevredigende resultaten (een papieren werkelijkheid waarin de beheerder zich niet herkend). Door de digitale tweeling en verschillende vormen van data inwinning ontstaat een veel nauwkeuriger beeld van de opbouw en samenstelling onder de dijk en van het dijklichaam zelf, hetgeen gebruikt kan worden voor een van
de belangrijkste kerntaken van onze waterbeheerder; zorgdragen voor een veilige delta.
Motivatie
Volgt
Uitgevoerde acties
Volgt
Innovativiteit
Volgt
Intellectueel eigendom
Alle partijen krijgen alle resultaten van het Project ter beschikking. De resultaten van de samenwerking kunnen breed verspreid worden. Partijen kunnen over deze resultaten vrijelijk publiceren. De resultaten zullen volledig openbaar beschikbaar zijn, met uitzondering van ter beschikking gestelde achtergrondkennis.
Informatievoorziening project
De informatie over dit project wordt kenbaar gemaakt via de website van de TKI Deltatechnologie (projectbeschrijving) en de projectwiki van Deltares (projectvoortgang en resultaten).
Projectvoorwaarden
Na de datum waarop deze Overeenkomst in werking is getreden, maar uiterlijk tot een jaar voor de beoogde datum waarop het Project zal zijn voltooid, kunnen ondernemers en/of onderzoeksinstellingen, die op het terrein van het relevante subsidieprogramma van het TKI werkzaam zijn alsnog als Partij toetreden. Een later toetredende Partij zal een nader overeen te komen bijdrage in kind en/of in cash moeten leveren die in redelijke verhouding staat tot zijn relatief aandeel in het Project na toetreding. De overige Partijen ontvangen vervolgens naar rato een terugbetaling en/ of gedeeltelijke vrijstellingen van hun nog te leveren bijdrage in kind, voor zover niet besloten wordt de bijdrage van de later toetredende Partij aan het projectbudget toe te voegen.