Toepasbaar maken van generieke kennis: BwN Guidelines verbeteren
Samenvatting project
De roep in de samenleving voor duurzame oplossingen is de laatste jaren sterker en sterker geworden. Zo ook voor de inrichting van ons landschap en specifiek voor de ontwikkeling van waterbouwkundig werken. Building with Nature (BwN) is een concept dat kan leiden tot zulke slimmere en duurzamere oplossingen door het includeren van ecosysteemdiensten in het ontwerp van infrastructurele werken. Gedurende het laatste decennium zijn verschillende pilot projecten uitgevoerd om de kennisontwikkeling van verschillende BwN concepten te stimuleren. Echter, om deze BwN concepten om te zetten in bruikbare en gevestigde alternatieven voor traditionele oplossingen is een vertaalslag van kennis naar toepassing nodig.
Doel van het project
EcoShape heeft de ambitie om de opgedane BwN kennis uit pilots door te ontwikkelen tot een volwaardig alternatief voor waterbouwkundige werken en deze openlijk beschikbaar te maken voor marktpartijen. Hiervoor is het pilot-overkoepelende Framework programma opgezet. In een eerder stadium (BWN1) is de opgedane fundamentele kennis van de pilot projecten al beschikbaar gemaakt voor het publiek in de vorm van guidelines (https://publicwiki.deltares.nl/display/BWN1/). De vorige fase heeft laten zien dat BwN concepten een haalbare oplossing zijn maar nu is het van essentieel belang om als vervolgstap deze kennis te vertalen naar haalbare en rendabele toepassingen die optimaal benut worden door actoren in de samenleving. Daartoe wil EcoShape de guidelines drastisch veranderen in een 2.0 versie waar de toepasbaarheid van generieke BwN oplossingen door marktpartijen optimaal gebruikt wordt.
Motivatie
De roep in de samenleving voor duurzame oplossingen is de laatste jaren sterker en sterker geworden. Zo ook voor de inrichting van ons landschap en specifiek voor de ontwikkeling van waterbouwkundig werken. Building with Nature (BwN) is een concept dat kan leiden tot zulke slimmere en duurzamere oplossingen door het includeren van ecosysteemdiensten in het ontwerp van infrastructurele werken. Gedurende het laatste decennium zijn verschillende pilot projecten uitgevoerd om de kennisontwikkeling van verschillende BwN concepten te stimuleren. Echter om deze BwN concepten om te zetten in bruikbare en gevestigde alternatieven voor traditionele oplossingen is een vertaalslag van kennis naar toepassing nodig.
Uitgevoerde acties
De volgende werkzaamheden zijn uitgevoerd om de eerder bestaande guidelines te veranderen in toegankelijke en toepasbare kennisbronnen die aanzetten tot implementatie:
- Analyse van het gebruik van de eerder bestaande guidelines
- Opzetten van actieplan
- Revisie van bestaande structuur met als doel het verbeteren van de toegankelijkheid
- Inhoudelijke revisie met als doel het beschikbaar maken van relevante kennis aan marktpartijen
- Ontwikkelen van nieuwe onderdelen op de websites (Building Blocks & BwN concepten)
Innovativiteit
Het relevant maken van BwN concepten vereist verder onderzoek naar de voorwaarden die gesteld worden door de verschillende partijen in de markt en samenleving om tot een volwaardig werkbaar BwN alternatief te komen. De innovatieve kennisontwikkeling van het Framework project sluit uitstekend aan bij de doelstelling van de TKI Deltatechnologie om kennis en innovatie te bevorderen voor de kennis- en innovatieclusters eco-eningeering en nature-based solutions als wel de clusters waterveiligheid en duurzame deltasteden. Bovendien draagt het Framework project bij aan de ontwikkeling van slimme duurzame en innovatieve oplossingen voor natte infrastructurele vraagstukken in binnen en buitenland door het opzetten en stimuleren van toepasbare BwN oplossingen.
Valorisatie
Voor alle bovengenoemde producten geldt dezelfde aanpak: doordat de werkzaamheden en oplevering van producten in samengestelde teams plaatsvindt (door wie) worden ze geacht aan te sluiten op de behoeften en inzichten van de
betrokken partijen. De borging en verdeling op verschillende niveaus (onderzoeksresultaten, (wetenschappelijke) publicaties en breder toepasbaar communicatie-middelen) zorgt voor een brede toepasbaarheid en gebruik door de
betrokken partners. Juist ook de activiteiten rondom context-, beeld- en behoeftevorming met de volledige groep van deelnemende partijen borgt dat de opgeleverde producten bruikbaar worden opgeleverd en daarmee relevant en toepasbaar zijn.
Intellectueel eigendom
1) IP van werkzaamheden uitgevoerd door een kennisinstelling moet naar de kennisinstelling. Dit is ongeacht of dit IP door de TKI middelen, of door de cash-bijdrage van derden is gegenereerd.
2) overige IP vervalt aan alle EcoShape-partijen gezamenlijk in lijn met EcoShape-consortiumovereenkomst
Informatievoorziening project
Alle opgedane kennis en resultaten worden publiekelijk beschikbaar gemaakt via EcoShape-website (BwN Guidelines)
Projectvoorwaarden
Alle opgedane kennis en resultaten worden publiekelijk beschikbaar gemaakt via EcoShape-website (BwN Guidelines)
Externe (niet-EcoShape) partijen kunnen contact maken met EcoShape en op deze wijze (voor eigen kosten) kennis nemen en deelnemen aan het project.