Sludge2Soil: Van zuiveringsslib naar mestsstoffen en bodemverbeteraars
Samenvatting project
Zie kolom AB verwachte resultaten; dit was reeds geupdate naar gerealiseerde resultaten
Doel van het project
In het project werden perspectieven voor gebruik van zuiveringsslib als meststof geschetst op basis van een marktverkenning een milieu-risicobeoordeling en experimenteel onderzoek naar het afscheiden van fosfaat. Het achterliggende doel is de ontwikkeling van meer duurzame verwerkings- en afzetroutes voor zuiveringsslib waarbij nutriënten worden hergebruikt.
Motivatie
Waterschappen zoeken alternatieve afzetroutes voor zuiveringsslib waarbij gestreefd wordt naar duurzaamheid energiewinning en hergebruik van nutriënten. Huidige afzetroutes waarbij slib wordt verbrand leiden tot hoge kosten en tot verlies van waardevolle nutriënten en organische stof. Hergebruik van slib in de landbouw is een efficiënte en goedkope manier om nutriënten en organische stof weer terug te brengen naar de bodem en om zo de kwaliteit en vruchtbaarheid van de bodem op peil te houden. In Nederland wordt slib sinds de jaren negentig niet meer in de landbouw gebruikt vanwege de aanwezigheid van zware metalen het negatieve imago van het product en de toenemende concurrentie met dierlijke mest. Maar voor de toekomst zijn er weer nieuwe kansen om slib in de landbouw af te zetten. Enerzijds zijn er nu technieken beschikbaar waarmee de landbouwkundige en milieukundige kwaliteit van zuiveringsslib sterk verbeterd kan worden. Anderzijds is er nu meer kennis over het gedrag van contaminanten in het milieu waardoor factoren zoals landgebruik en biobeschikbaarheid meegenomen kunnen worden in het boordelen van de milieukundige risico’s bij gebruik van het product in de landbouw. Deze trends leiden ertoe dat er voor de toekomst perspectieven zijn om zuiveringsslib te verwerken tot een schoon en onverdacht product wat tevens voldoet aan de landbouwkundige criteria van de eindgebruiker.
Uitgevoerde acties
De volgende activiteiten zijn uitgevoerd:-In kaart brengen van landbouwkundige waarde van zuiveringsslib en ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving-Modelmatig vaststellen van de milieurisico’s m.b.t. de belasting met zware metalen bij gebruik van zuiveringsslib slibcompost en hydrothermaal behandeld slib-Experimenteel vaststellen van de perspectieven voor het verlagen van het fosfaatgehalte van zuiveringsslib door extractie met zuur en hydrothermale behandeling-Uitwerken van nieuwe verwerkingsroutes voor zuiveringsslib naar de landbouw
Innovativiteit
In dit project werd gebruik gemaakt van nieuwe innovatieve technieken om slib te verwerken tot schone hoogwaardige meststoffen en bodemverbeteraars waaronder extractie van fosfaat en verwerking van slib middels hydrothermale carbonisatie. Opgedane kennis uit dit project kan verder gebruikt worden in andere projecten gericht op hergebruik van nutriënten en valorisatie van rest- en afvalstromen.
Valorisatie
Projectresultaten zijn opgeschreven in een wetenschappelijk rapport. Daarnaast zijn de resultaten gepresenteerd aan de werkgroep ‘Verkenners’ van de Unie van Waterschappen.
Intellectueel eigendom
DLO-WUR is eigendom van de uit het project verkregen kennis. Omgang met intellectueel eigendom is beschreven in de samenwerkingsovereenkomst
Informatievoorziening project
Er wordt een projectwebsite opgericht waarop de beschrijving van het onderzoek, voortgang van het onderzoek en resultaten vermeld worden. Daarnaast zal de projectbeschrijving vermeld worden op de websites van de deelnemende partijen.
Projectvoorwaarden
Er wordt een projectwebsite opgericht waarop de beschrijving van het onderzoek, voortgang van het onderzoek en resultaten vermeld worden. Daarnaast zal de projectbeschrijving vermeld worden op de websites van de deelnemende partijen.