Richtlijn geotechnisch laboratoriumonderzoek
Samenvatting project
Een belangrijk deel van de projectrisico’s in duurzame deltasteden zijn gerelateerd aan onzekerheden in de ondergrond. Hieraan is onder andere binnen het onderzoeksprogramma ‘GeoImpuls’ uitgebreid aandacht besteed. Elke keer komt weer naar voren dat aan de basis van een succesvol project de juiste ondergrond informatie ligt. Een belangrijke schakel in die ondergrond informatie is de kwaliteit en juiste keuze van het laboratorium onderzoek. Helaas worden geotechnische laboratoria geregeld geconfronteerd met opdrachten voor proeven die onvolledig worden opgedragen of waarbij uit navraag blijkt dat de adviseur te weinig begrip heeft van de proeven om ze adequaat op te dragen. Blijkbaar staan veel adviseurs erg ver af van de essentie van de proeven en willen ze alleen maar een vakje in een rekenprogramma gevuld krijgen. Dat leidt tot onjuiste proeven, proeven die niet onder de juiste condities worden uitgevoerd of onjuiste aantallen proeven. In alle gevallen is hier sprake van een potentieel risico op geotechnisch falen.
Doel van het project
Het doel van het project is het bepalen van toepassingsregels voor laboratoriumproeven voor verschillende bouwactiviteiten in duurzame deltasteden. Voor de meest gangbare laboratoriumproeven wordt bepaald hoe deze dienen te worden toegepast om de specifieke risico’s van de bouwactiviteit te reduceren wat er wel en niet van deze proeven mag worden verwacht en hoe de proeven correct moeten worden uitgevoerd binnen de Nederlandse/Vlaamse civiele context.
Motivatie
Een belangrijk deel van de projectrisico’s in duurzame deltasteden zijn gerelateerd aan onzekerheden in de ondergrond. Hieraan is onder andere binnen het onderzoeksprogramma ‘GeoImpuls’ uitgebreid aandacht besteed. Elke keer komt weer naar voren dat aan de basis van een succesvol project de juiste ondergrond informatie ligt. Een belangrijke schakel in die ondergrond informatie is de kwaliteit en juiste keuze van het laboratorium onderzoek. Helaas worden geotechnische laboratoria geregeld geconfronteerd met opdrachten voor proeven die onvolledig worden opgedragen of waarbij uit navraag blijkt dat de adviseur te weinig begrip heeft van de proeven om ze adequaat op te dragen. Blijkbaar staan veel adviseurs erg ver af van de essentie van de proeven en willen ze alleen maar een vakje in een rekenprogramma gevuld krijgen. Dat leidt tot onjuiste proeven proeven die niet onder de juiste condities worden uitgevoerd of onjuiste aantallen proeven. In alle gevallen is hier sprake van een potentieel risico op geotechnisch falen.
Uitgevoerde acties
Het project kent de volgende onderdelen:2016:1.Opstellen van concept-beschrijvingen van de geselecteerde geotechnische laboratoriumproeven en de belangrijkste toepassingen.2017:2.Vaststellen van deze beschrijvingen in de werkgroep.3.Schrijven van het inleidende hoofdstuk en de concept-rapportage4.Workshop met klankbordgroep/gebruikers/opdrachtgevers en laboratoria aan de hand van de concept-teksten om na te gaan of de richtlijn compleet is en voldoet5.Verwerken commentaar en leveren definitieve tekst 6.Projectmanagement en verspreiding van de richtlijn
Innovativiteit
Er bestaat nog geen handzame richtlijn die alle genoemde geotechnische informatie combineert en de state of the art- proefuitvoering behandelt voor de Nederlandse grondsoorten. Met name op het gebied van triaxiaalonderzoek simple shear proeven en continue samendrukkingsproeven (CRS) is er de laatste jaren (inter)nationaal veel veranderd met directe gevolgen voor de resultaten van deze proeven en de opbouw of aanvulling van een proevendatabase. Wat ontbreekt is het inzicht welke manier van proefuitvoering (bijvoorbeeld welk spanningspad welke beginspanning isotroop of niet isotroop rekniveau etc) voor welk engineeringprobleem het meest geschikt is. Dit zal voor de verschillende proeven en engineeringproblemen (dijken ophogingen bouwputten funderingen tunnels etc) in een gezamenlijke workshop op basis van expert judgement worden vastgesteld.
Valorisatie
Via SBRCURnet wordt contact gehouden met de markt na het publiceren. Het komt regelmatig voor dat door kennisontwikkeling en ervaringen van de marktpartijen publicaties worden geactualiseerd.
De resultaten van het onderzoek worden beschikbaar gesteld via de website van SBRCURnet (www.sbrcurnet.nl) en zijn daarmee toegankelijk voor de gehele sector. Daarnaast zal over de resultaten worden gepubliceerd in de vakbladen.
Intellectueel eigendom
Alle partijen krijgen alle resultaten van het Project ter beschikking. De resultaten van de samenwerking kunnen breed verspreid worden. Partijen kunnen over deze resultaten vrijelijk publiceren. De resultaten zullen volledig openbaar beschikbaar zijn, met uitzondering van ter beschikking gestelde achtergrondkennis.
Informatievoorziening project
De informatie over dit project wordt kenbaar gemaakt via de website van de TKI Deltatechnologie (projectbeschrijving) en de projectwiki van Deltares (projectvoortgang en resultaten).
Projectvoorwaarden
Na de datum waarop deze Overeenkomst in werking is getreden, maar uiterlijk tot een jaar voor de beoogde datum waarop het Project zal zijn voltooid, kunnen ondernemers en/of onderzoeksinstellingen, die op het terrein van het relevante subsidieprogramma van het TKI werkzaam zijn alsnog als Partij toetreden. Een later toetredende Partij zal een nader overeen te komen bijdrage in kind en/of in cash moeten leveren die in redelijke verhouding staat tot zijn relatief aandeel in het Project na toetreding. De overige Partijen ontvangen vervolgens naar rato een terugbetaling en/ of gedeeltelijke vrijstellingen van hun nog te leveren bijdrage in kind, voor zover niet besloten wordt de bijdrage van de later toetredende Partij aan het projectbudget toe te voegen.