Perspectieven voor toepassing van herwonnen humuszuren in de landbouw
Samenvatting project
Humuszuren zijn het restproduct van vergaande afbraak van organisch materiaal.
Ze worden gewonnen uit bruinkool en (op pilot schaal) bij drinkwaterproductie. Ook komen humuszuren in hoge concentraties voor in afvalwater van installaties waar organisch afval en mest worden vergist of gecomposteerd. Daarnaast komen ze ook in hoge concentraties voor in het effluent van rioolwaterzuiveringen. Met innovatieve membraantechnologie is het mogelijk om afvalwater van humuszuren te ontdoen en daarbij gelijktijdig het fosfaat en stikstof uit het effluent te verwijderen. Hierdoor wordt de belasting van oppervlaktewater met nutriënten verlaagd. Bij dit proces worden humuszuren in de vorm van een concentraat teruggewonnen. De op deze wijze verkregen humuszuren zijn vele malen duurzamer én voordeliger dan de traditionele humuszuurproducten, welke door middel van een loog-extractie gewonnen worden uit bruinkool. Door de winning van humuszuren uit afvalwater ontstaan er dus kansen voor grootschalige toepassing van humuszuren in sectoren waar de toepassing van de traditionele humuszuren niet kosteneffectief is.
Doel van het project
Het project heeft als doel om de kansen voor de afzet van herwonnen humuszuren in de land- en tuinbouw te boordelen. Ondanks de potentie van humuszuren als biostimulant zijn de afzetmogelijkheden voor humuszuren in Nederland namelijk vooralsnog beperkt. Het product is in de Nederlandse land- en tuinbouw nog onbekend. Om humuszuren te kunnen positioneren als groei-verbeterend middel moet de werkzaamheid worden aangetoond onder praktijk-relevante condities. Daarnaast is meer inzicht nodig in de samenstelling van humuszuurproducten in relatie tot de herkomst. Op basis van deze projectresultaten kunnen de perspectieven voor grootschalige afzet van humuszuren naar de landbouw beoordeeld worden. Op deze wijze draagt het project bij aan het realiseren van een betere waterkwaliteit en een duurzamere land- en tuinbouw. Tevens past het hergebruik van humuszuren uit afvalstromen bij de ambities om te komen tot een circulaire economie.
Motivatie
Humuszuren zijn het restproduct van vergaande afbraak van organisch materiaal. Ze worden gewonnen uit bruinkool en (op pilot schaal) bij drinkwaterproductie. Ook komen humuszuren in hoge concentraties voor in afvalwater van installaties waar organisch afval en mest worden vergist of gecomposteerd. Daarnaast komen ze ook in hoge concentraties voor in het effluent van rioolwaterzuiveringen. Met innovatieve membraantechnologie is het mogelijk om afvalwater van humuszuren te ontdoen en daarbij gelijktijdig het fosfaat en stikstof uit het effluent te verwijderen. Hierdoor wordt de belasting van oppervlaktewater met nutriënten verlaagd. Bij dit proces worden humuszuren in de vorm van een concentraat teruggewonnen. De op deze wijze verkregen humuszuren zijn vele malen duurzamer én voordeliger dan de traditionele humuszuurproducten welke door middel van een loog-extractie gewonnen worden uit bruinkool. Door de winning van humuszuren uit afvalwater ontstaan er dus kansen voor grootschalige toepassing van humuszuren in sectoren waar de toepassing van de traditionele humuszuren niet kosteneffectief is
Uitgevoerde acties
In het project werd onderzoek gedaan de naar samenstelling van herwonnen en commerciële humuszuren. Daarnaast werden diverse testen uitgevoerd om effecten van humuszuren op de gewasontwikkeling en beschikbaarheid van nutriënten aan te tonen. Eén van de projectpartners heeft daarnaast een praktijkproef opgezet waarin humuszuur is getest als biostimulant bij uien. De testen zijn uitgevoerd met lage productdoseringen overeenkomend met adviesdoseringen van commerciële aanbieders van humuszuren. De herwonnen humuszuren waren afkomstig van een full-scale mestverwerkingsinstallatie en van pilot testen met afvalwater en proceswater van een GFT verwerkende installatie.
Innovativiteit
Humuszuren worden reeds gebruikt als biosimulant in land- en tuinbouw. Huidige commercieel beschikbare humuszuurproducten worden gewonnen uit fossiele bronnen zoals bruinkool. Binnen een circulaire economie past de ontwikkeling van gebruik van humuszuren uit mest en andere waterige reststromen. Bijkomend voordeel is dat het verwijderen van humuszuren uit waterige reststromen ook bijdraagt aan betere mogelijkheden voor het terugwinnen van stikstof en fosfaat uit deze reststromen. Om herwonnen humuszuren in de markt te zetten is echter meer kennis nodig van de condities waaronder positieve effecten van humuszuren op gewasgroei of nutriënten opname verwacht mogen worden.
Valorisatie
De betrokken bedrijven gaan met de opgedane kennis aan de slag om de perspectieven voor verwaarding van humuszuren voor hun specifieke reststroom verder te verkennen.
Intellectueel eigendom
Stichting Wageningen Research is eigendom van de uit het project verkregen kennis. Omgang met intellectueel eigendom is beschreven in de samenwerkingsovereenkomst.
Informatievoorziening project
Via nieuwberichten op de website van TKI Deltatechnologie, Wageningen Univeristy & Research, het netwerk van STOWA, via deelnemende partners en via social media (LinkedIn).
Projectvoorwaarden
Via nieuwberichten op de website van TKI Deltatechnologie, Wageningen Univeristy & Research, het netwerk van STOWA, via deelnemende partners en via social media (LinkedIn).