Modelling lokale slibdynamiek en aanslibbing Maasmond (MoMa)
Samenvatting project
Het is belangrijk om een beter begrip te ontwikkelen van alle sedimentstromen in de haven zodat aggerwerkzaamheden zo efficiënt mogelijk kunnen worden uitgevoerd.
Het doel van het project is het ontwikkelen van een lokaal 3D model voor slibtransport en aanslibbing. Dit model wordt ter validatie gekoppeld aan metingen in het havengebied van Rotterdam. Er zijn diverse toepassingsgebieden van het model, o.a. optimalisatie van baggeronderhoud en effecten van wijzigingen in klimaat en infrastructuur op baggeronderhoud.
Het project start in 2018 met dataverzameling, modelontwikkeling en gevoeligheidsonderzoek. Het project wordt in 2019 afgerond met modelvalidatie en toepassing voor de Botlek en Maasvlakte2.
Producten zijn:
- technische rapportage en wetenschappelijke publicatie
- publieksvriendelijke beschrijven van de projectresultaten via de website
- publiek en open-source slibmodel Maasmond
Doel van het project
Het doel is het ontwikkelen van een lokaal 3D model voor slibtransport en aanslibbing. Dit model wordt ter validatie gekoppeld aan metingen die worden uitgevoerd door het Havenbedrijf Rotterdam. De toepassingsgebieden van het model zijn o.a. optimalisatie van baggeronderhoud inventarisatie van effecten van wijzigingen in de infrastructuur en het beheer op het baggeronderhoud berekening van transportpaden en eindbestemming van slib vóórkomen en dikte van vloeibare sliblagen aan de bodem t.b.v. onderzoek naar varen door slib.Deze doelen zijn o.a. verbonden met gerelateerde projecten zoals CoVadem (DEL081 toegekend) en SURICATES (in aanvraag).
Motivatie
De aanleiding is dat het voor een optimaal havenbeheer m.b.t. milieu toegankelijkheid en kosten belangrijk is om een beter begrip te ontwikkelen van alle sedimentstromen in de haven zodat baggerwerkzaamheden zo efficiënt mogelijk kunnen worden uitgevoerd. In een eerder TKI Deltatechnologie-project is hierbij gekeken naar de retourstroming van baggerspecie vanaf de loswallen op zee (DEL048 afgerond) naar de havenmonding. De huidige aanvraag is een vervolg hierop en betreft het lokale transport en sedimentatie van sediment in de haven zelf.
Uitgevoerde acties
2018: start dataverzameling modelontwikkeling gevoeligheidsonderzoek toevoegen module vloeibaar slib2019: kalibratie en validatie voor hoge en lage concentratiecondities toepassing voor diverse cases bij Botlek en Maasvlakte2 afronding
Innovativiteit
De innovatieve aspecten betreffen o.a. de berekening van vloeibare sliblagen aan de bodem het in perspectief zetten van sedimentstromen t.g.v. menselijk handelen (o.a. baggeren en storten) ten opzichte van de natuurlijke sedimentstromen en de koppeling met gedetailleerde metingen aan vloeibare sliblagen en sedimentatie.
Intellectueel eigendom
Alle partijen krijgen alle resultaten van het Project ter beschikking. De resultaten van de samenwerking kunnen breed verspreid worden. Partijen kunnen over deze resultaten vrijelijk publiceren. De resultaten zullen volledig openbaar beschikbaar zijn, met uitzondering van ter beschikking gestelde achtergrondkennis.
Informatievoorziening project
De informatie over dit project wordt kenbaar gemaakt via de website van de TKI Deltatechnologie (projectbeschrijving) en de projectwiki van Deltares (projectvoortgang en resultaten).
Projectvoorwaarden
Na de datum waarop deze Overeenkomst in werking is getreden, maar uiterlijk tot een jaar voor de beoogde datum waarop het Project zal zijn voltooid, kunnen ondernemers en/of onderzoeksinstellingen, die op het terrein van het relevante subsidieprogramma van het TKI werkzaam zijn alsnog als Partij toetreden. Een later toetredende Partij zal een nader overeen te komen bijdrage in kind en/of in cash moeten leveren die in redelijke verhouding staat tot zijn relatief aandeel in het Project na toetreding. De overige Partijen ontvangen vervolgens naar rato een terugbetaling en/ of gedeeltelijke vrijstellingen van hun nog te leveren bijdrage in kind, voor zover niet besloten wordt de bijdrage van de later toetredende Partij aan het projectbudget toe te voegen.