Living Lab for Mud (LLM)
Samenvatting project
Achtergrond
Bouwen met slib is een belangrijke innovatie waarmee Nederland zich kan versterken. Het pakt twee wereldwijde problemen aan: de sedimentbalans van delta systemen en een tekort aan bouwmateriaal in deze delta’s. Alleen al in Nederland zijn er verschillende initiatieven die op lokaal of regionaal niveau trachten kennis hierover te ontwikkelen.
Om te zorgen dat deze kennis generiek toegepast kan worden in nieuwe producten, is het noodzakelijk dat planmatig onderzoek plaatsvindt aanpalend en overkoepelend aan de nu lopende initiatieven en dat de connectie wordt gemaakt met probleemhouders en experts in een breed netwerk om deze kennis aan te laten sluiten op en klaar te maken voor toepassing in de markt.
Acties
EcoShape heeft op dit moment een vijftal pilots welke focussen op deelaspecten van het LLM en ziet bij een aantal van deze pilots mogelijkheden om aanpalend onderzoek uit te voeren. Ook zijn er een aantal nieuwe en externe initiatieven waar breed toepasbare kennisontwikkeling op dit topic kan plaatsvinden. De exacte scope van deze aanpalende onderzoeken dient nog te worden bepaald daar de exacte uitvoering van de pilots en initiatieven nog niet duidelijk zijn of soms zelfs nog niet vaststaan.
Naast uitvoering van dergelijke overkoepelende onderzoeken is het van belang dat deze onderzoeken goed aansluiten bij de behoeftes en reeds bestaande kennis van probleemhouders en experts, dus wordt als onderdeel van het LLM via verschillende netwerken deze behoefte getoetst.
Tot slot wordt meerwaarde geboden door de verschillende lijnen van kennisontwikkeling (in pilots en (externe) initiatieven alsmede in de verschillende onderzoeken van het LLM) gezamenlijk en integraal voor opschaalbaarheid te prepareren (en dissemineren) zodat duidelijk is dat het ‘product’ Bouwen met slib met voldoende generieke kennis is onderbouwd.
Resultaten
Concreet leveren de verschillende uitgevoerde onderzoeken allemaal hun eigen specifieke resultaten (monitoringsrapporten, experimentuitkomsten etc). Kracht van het LLM is echter dat deze resultaten integraal met de aanpalende onderzoeken, maar ook met de verschillende onderzoekslijnen zullen worden geïnterpreteerd voor nieuwe, generieke kennis die breed toepasbaar is.
Doel van het project
Het uitvoeren van nieuw en aanpalend onderzoek naast huidig lopende onderzoeksinitiatieven om kennis over bouwen met slib niet alleen bijeen te brengen maar ook te versterken en verdiepen en zo algemeen toepasbaar te maken zodat deze vermarktbaar wordt.
Motivatie
Door de toegenomen druk van de bevolking op de delta’s en door menselijk ingrijpen in deze delta’s is sedimentbeheer een belangrijk topic geworden om de delta in stand te houden. Tegelijk is de behoefte aan bouwmateriaal in deze delta’s groter dan ooit. Door slim management van fijn sediment kan er een koppeling gemaakt worden tussen deze twee topics.Bouwen met slib is daarom een van de topics die onder eco-engineering en nature based solution worden onderkend als een potentiële innovatie waarmee Nederland zich kan versterken.Reeds in 2016 is EcoShape begonnen om te kijken of haar kennisontwikkeling op het topic rondom slib gebundeld kon worden en in gezamenlijkheid meerwaarde kon opleveren. Het Living Lab for MUD (LLM) is gepresenteerd bij CEDA en als mogelijke Proeftuin onder de Internationale Water Ambitie (IWA) gepitcht. In 2017 heeft EcoShape vanuit de IWA een kleine vergoeding gekregen om een folder op te stellen en gedurende dit jaar is met een aantal verdere presentaties en papers de interesse voor LLM gepolst binnen EcoShape en daarbuiten.Er is vastgesteld dat planmatig onderzoek noodzakelijk is om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen om daadwerkelijk te zorgen dat bouwen met slib een generiek toepasbaar innovatief product is waarmee zowel binnen als buiten Nederland de waterbouw zich kan versterken.Dit planmatig onderzoek is overkoepelend en aanpalend aan lopende onderzoeksinitiatieven waarvan de context vaak bepaald wordt door enkele regionale (denk aan Eems-Dollard 2050) of project-specifieke (denk aan Markerwadden) belangen. Juist met het oog op de ontwikkeling van generiek toepasbare producten is het noodzakelijk dat op basis van een holistisch overzicht lopend onderzoek wordt bijgestuurd en extra onderzoek wordt uitgevoerd.
Uitgevoerde acties
Het merendeel van het werk zal het uitvoeren van additioneel onderzoek rondom het thema sedimentmanagement & bouwen met slib behelzen. Dit onderzoek kan grofweg worden ingedeeld in drie onderdelen: 1) aanpalend onderzoek in bestaande pilotsOp dit moment zijn twee experimenten redelijk uitgekristalliseerd en (vrijwel) zeker van uitvoering: CO2 uitstoot tijdens rijpingsprocessen (additionele monitoring in de Pilot Kleirijperij scope gedefinieerd) en experimenten & monitoring ter verbetering van rijpings-modellering (additionele experimenten en monitoring in/aan de Pilot Kleirijperij en Markerwadden (KIMA). 2) aansluitend onderzoek bij andere initiatievenHieronder vallen werkzaamheden om de business case voor LLM-oplossingen verder te onderbouwen zowel qua methodiek als qua onderbouwende getallen. Aansluiting met Building with Sediment Lab (WNF Tauw & Havenbedrijf Rotterdam) alsmede onze eigen projecten voor BwN Business case development zal worden gezocht en versterkt met specifiek gericht onderzoek naar mogelijkheden om kwantitatief met opbrengsten van LLM-oplossingen te rekenen.3) opschalingsonderzoek. Onder opschalingsonderzoek worden vooral onderzoeken gezien die de mogelijkheid verschaffen voor nieuwe nu nog minder bekende LLM-gerelateerde oplossingen te testen in laboratorium- of pilot-vorm. Bijvoorbeeld de Meegroeidijk maar ook kleirijping in zomerbedden van rivieren zijn mogelijke concepten waaraan kan worden gedacht.
Innovativiteit
Het innovatief gehalte van het LLM uit zich zowel in het onderwerp (bouwen met slib en sedimentmanagement) als in de focus op de generieke toepassing. Zoals gezegd zijn er verschillende pilots en ontwikkelingen waarbij veel verschillende partijen betrokken zijn. EcoShape zelf is betrokken bij een aantal van deze initiatieven maar loopt daarbij tegen de beperkingen van deze initiatieven door de regionale of project-specifieke focus aan. De inzet van aanpalend/additioneel onderzoek juist met de focus op generieke toepasbaarheid is vernieuwend en innovatief.
Valorisatie
Voor alle bovengenoemde producten geldt dezelfde aanpak: doordat de
werkzaamheden en oplevering van producten in samengestelde teams plaatsvindt
(door wie) worden ze geacht aan te sluiten op de behoeften en inzichten van de
betrokken partijen. De borging en verdeling op verschillende niveaus
(onderzoeksresultaten, (wetenschappelijke) publicaties en breder toepasbaar
communicatie-middelen) zorgt voor een brede toepasbaarheid en gebruik door de
betrokken partners. Juist ook de activiteiten rondom context-, beeld- en
behoeftevorming met de volledige groep van deelnemende partijen borgt dat de
opgeleverde producten bruikbaar worden opgeleverd en relevant en toepasbaar zijn.
Intellectueel eigendom
1) IP van werkzaamheden uitgevoerd door een kennisinstelling
moet naar de kennisinstelling. Dit is ongeacht of dit IP door de
TKI middelen, of door de cash-bijdrage van derden is
gegenereerd.
2) IP kan in het kader van de regeling alleen van nietkennisinstellingen zijn als het door deze partijen volledig, d.w.z.
zonder kennis van de kennisinstellingen, in het kader van inkind bijdragen is gegenereerd. Consequentie is dat in projecten
waar geen in-kind bijdrage van niet-kennisinstellin
Informatievoorziening project
Alle opgedane kennis en resultaten worden publiekelijk beschikbaar gemaakt via EcoShape-website of BwN Guidelines
Projectvoorwaarden
Alle opgedane kennis en resultaten worden publiekelijk beschikbaar gemaakt via EcoShape-website of BwN Guidelines Externe (niet-EcoShape) partijen kunnen contact maken met EcoShape en op deze wijze (voor eigen kosten) kennis nemen en deelnemen aan het project.