Klimaatwerk in uitvoering fase 0 2017
Samenvatting project
De praktijk van alle dag, de meer routine matige werken – werkt niet goed/optimaal, het kan veel beter, duurzamer en sneller met minder hinder. Veel (wetenschappelijke) kennis is beschikbaar en enige praktijkervaring maar deze is nog niet ontsloten voor de uitvoeringspraktijk waardoor het in de reguliere meer routine matige werken te weinig wordt toegepast.
Aanpassen aan veranderingen zoals klimaatverandering doe je niet alleen. Het op orde houden van het technische systeem waterkeringen, dijken, rioleringen en gemalen, pleinen en straten is ook in de toekomst een taak van overheden zoals het rijk, waterschappen en gemeenten. Hierbij is ook uitvoeringskennis onontbeerlijk. Maar adaptatie verondersteld meer. Om veerkrachtig en flexibel te zijn, wordt gezocht naar ruimte voor adaptieve maatregelen in de openbare ruimte en in de private ruimte. Daarmee wordt (klimaat)adaptatie een zaak van andere partijen dan alleen de overheid. Adaptatie betekent samenwerken met nieuwe partners en stakeholders.
Samen werken gaat niet vanzelf. Bij echte samenwerking moet je buiten je eigen organisatie treden en kennis delen met anderen. Dat vraagt nogal wat aanpassing van partijen die gewend zijn aan kennis in eigen huis te ontwikkelen en te houden. Ook kunnen organisatie culturen botsen. Of mensen spreken eenvoudig in een ander jargon.
Doel van het project
Voor verschillende typen wijken worden klimaatbestendige inrichtingsvoorstellen gemaakt met inbegrip van een kosten (aanleg en beheerskosten) en baten analyse.De potenties en bijdrage van het dak(landschap) m.b.t. klimaatadaptatie worden in beeld gebracht. Een tweede publicatie wordt opgesteld Duurzame begroeide daken wordt opengesteld op basis van het onderzoek van de hogeschool Rotterdam.De ontwikkelde kennis wordt zodanig ontsloten dat ze voor de uitvoeringspraktijk direct toepasbaar is.
Motivatie
De praktijk van alle dag de meer routine matige werken – werkt niet goed/optimaal het kan veel beter duurzamer en sneller met minder hinder. Veel (wetenschappelijke) kennis is beschikbaar en enige praktijkervaring maar deze is nog niet ontsloten voor de uitvoeringspraktijk waardoor het in de reguliere meer routine matige werken te weinig wordt toegepast. Aanpassen aan veranderingen zoals klimaatverandering doe je niet alleen. Het op orde houden van het technische systeem waterkeringen dijken rioleringen en gemalen pleinen en straten is ook in de toekomst een taak van overheden zoals het rijk waterschappen en gemeenten. Hierbij is ook uitvoeringskennis onontbeerlijk. Maar adaptatie verondersteld meer. Om veerkrachtig en flexibel te zijn wordt gezocht naar ruimte voor adaptieve maatregelen in de openbare ruimte en in de private ruimte. Daarmee wordt (klimaat)adaptatie een zaak van andere partijen dan alleen de overheid. Adaptatie betekent samenwerken met nieuwe partners en stakeholders. Samen werken gaat niet vanzelf. Bij echte samenwerking moet je buiten je eigen organisatie treden en kennis delen met anderen. Dat vraagt nogal wat aanpassing van partijen die gewend zijn aan kennis in eigen huis te ontwikkelen en te houden. Ook kunnen organisatie culturen botsen. Of mensen spreken eenvoudig in een ander jargon.
Uitgevoerde acties
Voor verschillende typen wijken worden klimaatbestendige inrichtingsvoorstellen gemaakt met inbegrip van een kosten (aanleg en beheerskosten) en baten analyse.Aanvullend op de inventarisatie van 2015 worden deze aangevuld in 2016 en gebundeld in een eerste publicatie. In 2017 wordt de publicatie voor een groter aantal wijktypen uitgewerkt. Tevens worden de kansen voor groen benoemd.Voor de zgn 'groene" ingenieur wordt een publicatie opgesteld voor het berekenen van de constructieve sterkte van verschillende type dakconstructies.Voor DuurzaamGWW wordt specifiek voor de inkoop van werken en praktische handleiding opgesteld.Alle ontwikkelde kennis wordt ontsloten op de website www.BuitenRuim.EU"
Innovativiteit
Opdrachtgevers en het uitvoerend bedrijfsleven spreken elkaar in het kader van een concreet project of in het kader van algemene onderzoekssettingen. Hier wordt per regio zowel het generieke gesprek gevoerd als dat concrete uitvoeringsprojecten worden ingebracht. Deze worden gezamenlijk gemonitored en gevalueerd. Ten behoeve van de praktijken wordt praktijkgericjte kennisontwikkeld. Een praktijkleergemeenschap. De ontwikkelde kennis ontwikkelen en leerervaringen delen met elkaar heeft tot doel dat:- Processen van elkaar verbeteren- Innovaties sneller en op respectvolle wijze in projecten worden ingepast- Hinder voor de burgers en bedrijven verminderd- Verspilling in routinematig inkopen wordt terug gedrongen- Het kwaliteitsniveau van geleverde diensten verbeterd- Het (sociaal-) maatschappelijk rendement bij de ontwikkeling de bouw en het onderhoud van de openbare ruimte wordt gemaximaliseerd.
Valorisatie
SBRCURnet houdt contact met de markt ook na het publiceren. De resultaten van het onderzoek worden beschikbaar gesteld via de website van SBRCURnet en de in 2016 te ontwikkelen website www.buitenruimte.eu en zijn daarmee toegankelijk voor de gehele sector. In nauwe samenwerking met MKB-Infra en Bouwend Nederland wordt de sector geïnformeerd over de resultaten. Daarnaast wordt ook via de Green Deal Duurzaam GWW (www.duurzaamgww.nl) de resultaten verspreid.
Daarnaast zal over de resultaten worden gepubliceerd in de vakbladen, worden cursussen georganiseerd en presentaties gegeven tijdens symposia.
Via de betrokken hogescholen worden ook de toekomstige professionals geïnformeerd. SBRCURnet heeft aangegeven eind 2017 haar activiteiten te beeindigen. in overleg met de partners worden de werkzaamheden met inbegrop van de kennisoverdacht na afloop van het project door Building Changes overgenomen.
Intellectueel eigendom
Op de website van SBRCURnet wordt een afzonderlijk(e) projectpagina(s) aangemaakt waar met regelmaat wordt gerapoppoteerd over de verschillende (deel)projecten. (www.sbrcurnet.nl) In verband met het beeindigen van de werkzaamheden van SBRCURnet zullen de resultaten worden overgezet naar de website www.buitenruimte.eu in beheer bij Building Changes.
Informatievoorziening project
https://www.buitenruimte.info/themas/klimaatwerk-in-uitvoering/
Projectvoorwaarden
https://www.buitenruimte.info/themas/klimaatwerk-in-uitvoering/