JIP HaSPro: Joint-Industry-Project Handbook Scour and cable Protection methods
Doel van het project
Het doel is om te komen tot een op wetenschappelijke basis gefundeerde ontwerpmethodiek voor verschillende bodem- en kabelbeschermingsmethoden. Hierbij is het uitgangspunt, dat er geen methode bestaat die onder alle omstandigheden optimaal is. Daarom liggen er kansen voor alternatieve en innovatieve methoden.
De verschillende methoden worden geëvalueerd op hydraulische stabiliteit, morfologische effecten, duurzaamheid en (als deze aanvraag wordt goedgekeurd) ook op ecologische effecten / meerwaarde.
Door met de hele waardeketen (van energiebedrijf tot aannemer, van ontwerper tot leverancier) via een wetenschappelijke methode uiteindelijk een richtlijn (‘Recommended Practice’) te ontwikkelen garanderen we dat de resultaten breed gedragen zullen worden door de industrie en een korte “lead time” tot toepassing in de praktijk zullen hebben.
Naast de richtlijn wordt er een database met modelresultaten (waaraan in een latere fase veldmetingen kunnen worden toegevoegd) ontwikkeld en gedeeld via de “Deltares Experiment Viewer” met alle participanten. Tevens wordt er een “Scour and Cable Protection Design Tool” ontwikkeld en wordt alle kennis gerapporteerd in een “Digital Handbook Scour and Cable Protection Methods” via een interactief platform, waar alle partners aan meewerken.
Kostenbesparing
Hiermee dragen we niet alleen bij aan beter ontworpen windparken en offshore kabels, maar reduceren we ook aanlegkosten in de bouwfase (CAPEX = Capital Expenditures) en verlagen we kosten en risico’s in de operationele en onderhoudsfase (OPEX = Operational Expenditures). De Levelised Cost of Energy kan met 1 tot 1.5% gereduceerd worden. Voor Nederland alleen leidt dat tot 2023 al tot een kostenbesparing van 20-40 miljoen euro (dit is nog exclusief het verminderde aantal verwachte kabelbreuken; dit risico zit niet in het gebruikte kostenmodel). Deze hoge kostenbesparingen zijn te verklaren uit het grote aantal windturbines dat offshore geplaatst gaat worden. Voor Europa als geheel liggen de kostenbesparingen op een veelvoud hiervan. Na 2023 is de offshore wind agenda nog niet klaar: de kostenbesparingen zullen tot 2050 alleen maar verder oplopen. Als nevendoel reduceren we ook de risico’s voor de bestaande infrastructuur die door kabels gekruist wordt. Dit is lastig in een economische waarde te vertalen.
Innovativiteit
JIP HaSPro bevat vele innovatieve aspecten, waaronder (maar niet uitputtend):
Innovatieve bodem- en kabelbeschermingsmethoden, die heel systematisch gevalideerd worden door op verschillende modelschalen te testen;
Ontwerpsoftware en -richtlijnen (die nu nog niet bestaan);
3D-database van modeltestresultaten, die via een 3D-viewer en een Augmented Reality App (selectie van resultaten) gevisualiseerd kan worden;
Integrale benadering “hydrodynamica – morfologie – ecologie”, waardoor ecologisch-vriendelijke beschermingen kunnen worden getoetst tegen hydrodynamische en morfologische criteria;
Interactieve manier om met 20 industriële partners een breed gedragen handboek en offshore standaard te ontwikkelen;
Modeltesten op de grootst mogelijke schaal in de wereld (Deltagoot-testen)
Valorisatie
Met het HaSPro-consortium worden er gemiddeld drie keer per jaar voortgangsbijeenkomsten gepland, waarin de voortgang in de verschillende werkpakketten aan elkaar wordt gepresenteerd. Door de grootte van het consortium stroomt kennis dus tijdens het project al vrijwel de gehele industrie in.
Op TKI-bijeenkomsten geven we tussentijdse presentaties.
De Recommended Practice zal zo gauw de finale versie is afgerond beschikbaar worden gesteld via de DNV GL website.
Na het project zullen er diverse publicaties worden geschreven.
Na de geheimhoudingsperiode wordt ook het Digital Handbook openbaar. De software zal tegen een redelijke onkostenvergoeding uitgeleverd worden aan geïnteresseerde partijen.
Intellectueel eigendom
Volgens de Consortium Agreement van JIP HaSPro houden alle participanten de resultaten geheim tot 2 jaar na het project. Eerder mogen resultaten wel gepubliceerd worden, maar alleen bij goedkeuring van alle partners. De ervaring met andere JIP’s leert dat juist de periode tussen einddatum JIP en 2 jaar na einddatum wordt gebruikt om de onderzoeksresultaten te publiceren. Daar richten we ons in deze JIP ook op.
Na de geheimhoudingsperiode worden de onderzoeksresultaten openbaar.
Informatievoorziening project
Een projectomschrijving zal worden gepresenteerd op internet. Fase-I (binnen TKI-WOZ) is al vindbaar op internet (https://topsectorenergie.nl/tki-windopzee/jip-haspro). Een korte projectbeschrijving is verschenen in De Ingenieur (https://www.deingenieur.nl/artikel/offshore-wind-onder-de-loep)
Daarnaast zullen we binnenkort een artikel publiceren op offshorewind.biz, de belangrijkste nieuwsbrief voor de offshore wind sector.