Het effect van Sorghum op nitraatuitspoeling – project is GEEN TKI project
Samenvatting project
Volgens buitenlands onderzoek is gebleken dat sorghum beter dan mais in staat is om dieper te wortelen in droge, verdichte zandgronden. Omdat sorghum voor Nederland nog een vrij nieuw gewas is, is een proef uitgevoerd in Brabant om na te gaan of sorghum ook hier dieper wortelt dan mais op een verdichte zandgrond. Gegevens zijn verzameld over bodem- en gewasparameters en ook over nitraatresidu aan het eind van het seizoen.
Doel van het project
Doel van het project is om het vermeende gunstige effect van Sorghum op nutriëntenefficiëntie en nitraatuitspoeling aan te tonen. Dit is een aanvullend doel op de reeds gestarte proef naar andere voordelen van Sorghum zoals gunstiger waterverbruik en verbetering van de bodemkwaliteit (opheffen verdichting inbrengen van organische stof). Deze proef zal daarnaast ook de landbouwkundige (voeder)waarde van het gewas aantonen. Door het aantonen van deze voordelen draagt de proef bij aan de introductie van een nieuw (innovatief) gewas in de melkveehouderij. Deze innovatie kan bijdragen aan schoner grondwater vergroten van de grondwateraanvulling verbeteren van de waterberging en daarmee verminderen van afspoeling naar en piekbelasting van het oppervlaktewatersysteem. Het voorstel legt dus een link tussen de landbouw- en watersector.
Motivatie
In mei van dit jaar (2017) is een proef gestart in de gemeente Landerd met het gewas Sorghum als mogelijk alternatief voor snijmaïs als ruwvoer gewas voor melkvee (Bijlage 2). De teelt van snijmaïs brengt een aantal milieuproblemen met zich mee zoals nitraatuitspoeling bodemverdichting (en dus oppervlakkige afspoeling) en gebruik van gewasbeschermingsmiddelen vooral wanneer dit gewas continu wordt geteeld. Sorghum biedt mogelijk een interessant alternatief omdat dit gewas bekend staat om zijn intensieve en diepe beworteling droogteresistentie en fytosanitaire werking. Hierdoor wordt door opname van Sorghum in de vruchtwisseling verbetering van de bodemkwaliteit (opheffen verdichting) nutriëntenbenutting (minder uitspoeling) watergebruiksefficiëntie en vermindering van gewasbeschermingsmiddelengebruik verwacht. Omdat Sorghum een tropisch gewas is wordt in de proef gebruik gemaakt van nieuw ontwikkelde rassen voor ons gematigde klimaat. De proef die reeds gestart is focust op de landbouwkundige effecten en de fysieke bodemkwaliteit dit TKI-voorstel is specifiek gericht op het aantonen van het effect op nitraatuitspoeling (Bijlage 1). Aansluiten op de bestaande proef biedt grote kostenbesparende voordelen omdat alleen aanvullende metingen met interpretatie moeten worden begroot.
Uitgevoerde acties
Om het effect van Sorghum op nitraatuitspoeling te kunnen aantonen zullen naast de metingen die al op het bestaande proefveld worden uitgevoerd aanvullende grondbemonsteringen worden uitgevoerd aan het begin en eind van het groeiseizoen om de voorraad minerale stikstof in het bodemprofiel te bepalen dit als indicator voor het risico op nitraatuitspoeling. Daarnaast zal de stikstofopname in het gewas worden gemeten om de stikstofrecovery te kunnen bepalen en vergelijken. Met het oog op latere opschaling zullen aanvullende metingen worden verricht ten behoeve van het opstellen van een vochtbalans.Aanvullingen ten opzichte van reeds gehonoreerde voorstel:•Grondbemonstering in drie lagen (0-3030-6060-90 cm-mv) in voor- en najaar•Hoeveelheid opgenomen stikstof in het gewas bij oogst•Aanvullende metingen voor het opstellen van een waterbalans zoals lokale regenval vochtgehalte en grondwaterstanden.
Innovativiteit
De meerwaarde van dit aanvullende voorstel ligt specifiek bij de kwaliteit van grondwater voor drinkwaterproductie.
Valorisatie
De resultaten van dit project zullen worden gepresenteerd aan het eerder genoemde platform van geïnteresseerden in introductie van sorghum. Daarnaast zal hierover via geijkte kanalen worden gecommuniceerd (webbericht verantwoorde veehouderij (WUR), vakbladen (landbouw en H2O))
Intellectueel eigendom
De resultaten van dit onderzoek zullen worden gerapporteerd in een publiek toegankelijk rapport met vermelding van de samenwerkende partijen
Informatievoorziening project
Zie ook valorisatie: over dit project zal worden gecommuniceerd via webbericht verantwoorde veehouderij (WUR), landbouwvakbladen en H2O.
http://www.verantwoordeveehouderij.nl/nl/Verantwoorde-Veehouderij-2.htm
Projectvoorwaarden
Zie ook valorisatie: over dit project zal worden gecommuniceerd via webbericht verantwoorde veehouderij (WUR), landbouwvakbladen en H2O.
http://www.verantwoordeveehouderij.nl/nl/Verantwoorde-Veehouderij-2.htm