Nieuw project gestart: Water als integraal systeem voor de Toekomstgerichte Wijk

Geplaatst op:

Deze aanvraag maakt onderdeel uit van het programma Toekomstgerichte Wijk. 40% van de wijken in Nederland zijn gebouwd voor 1980. Voor deze wijken ligt er een omvangrijke herontwikkeling, vervanging en renovatieopgave in de komende tien jaar. De infrastructuur in deze wijken vertegenwoordigd bovendien een grote economische en maatschappelijke waarde. Deze waarde is afkomstig van de exploitatie van de bovengrondse en ondergrondse infra in deze wijken. Het uitstellen van de opgave leidt tot hogere kosten op het gebied van klimaatadaptatie, natuurinclusiviteit, gezond leefklimaat en veiligheid.
Beheerders van de publieke ruimte staan voor de uitdaging om herontwikkeling, vervanging en renovatie rekening houdend met de eindgebruikers efficiënt en effectief uit te voeren. Deze complexe opgave vraagt om een integrale benadering vanuit ontwerp, aanleg, beheer en monitoring op de werking van het systeem en de verschillende functionaliteiten.
Doelstelling van dit project is om de samenhangende werking te onderzoeken en de verschillende perspectieven en belangen af te wegen, op economisch (investering en exploitatie), sociaal en technisch gebied. Hierbij zijn kijken naar het grotere plaatje, een open blik en samenwerken voorwaardelijk. Op veel plekken is ervaring opgedaan met losse interventies zoals Wadi’s en waterdoorlaatbare straten. Dit heeft voor nieuwe inzichten gezorgd over de werking van de individuele oplossingen. De focus ligt op meervoudige integrale wijkgerichte efficiënte en effectieve oplossingen waarbij samenhang en dwarsverbanden gelegd kunnen worden, de focus ligt niet meer op het technisch klaarmaken van de innovatie, maar het juist op procesinnovatie en de samenhang van de verschillende innovaties. Hoe zorgen we dat de gehele keten zo gaat werken dat de verschillende technische innovaties goed op elkaar inhaken en gezamenlijk de kwaliteit van het wijksysteem verder optimaliseren?
En de betekenis ervan voor het succesvol organiseren van de herontwikkeling, vervanging en renovatieopgave in wijken. Naar een uitvoerbare uitvoeringspraktijk.
Het project bestaat uit drie Living Labs, die gericht zijn op de volgende onderzoeksvragen:
1. A. Hoe kunnen we alle afzonderlijke technische ingrepen op riolering, waterinfiltratie en waterberging in samenhang ontwerpen als wijkgebonden systeem, zodanig dat de integrale (klimaatdapatieve) werking ervan maximaal effectief en efficiënt is.
B. Welke omgevingsfactoren spelen een kritieke rol in dit wijkgebonden systeemontwerp?
2. Welke afwegingen spelen een kritische rol bij een kwaliteitsaanpak voor het wijkgebonden watersysteem van de toekomstbestendige wijk?
3. Hoe kunnen we de integrale werking en effecten van de samenhang van de interventies monitoren of hun effectiviteit en efficiëntie? Welke prestatie indicatoren zouden hiervoor ingezet kunnen worden, zodanig dat het inzicht geeft over de werking van de verschillende oplossingen in samenhang?
4. Wat betekent dit voor de processen en de samenwerking in de keten als het gaat om ontwerp, uitvoering, beheer en monitoring?

Bekijk het project