Nieuw project gestart: Fulvozuren: Een duurzaam alternatief voor synthetische chelaatmeststoffen

Geplaatst op:

IJzerslib en fulvozuren zijn bijproducten van het drinkwaterproductieproces van Vitens B.V. Dit rapport beschrijft de resultaten van onderzoek naar de effectiviteit van ijzerslib, al dan niet gemengd met fulvozuur, als ijzernutriƫnt voor sojaboon op ijzerdeficiƫnte gronden. Hiervoor is een potproef uitgevoerd met sojaboon van een soort welke gevoelig is voor ijzerchlorose, geteeld op kleigrond uit Tricht (Nederland) en een kalkgrond uit Canaveralejo (Spanje). In de Tricht grond werd geen ijzergebrek waargenomen bij de sojaboon planten. In de Canaveralejo grond vertoonden sojaplanten wel verschijnselen behorende bij ijzergebrek. Behandeling met ijzerslib, al dan niet met fulvozuur, verminderde de ernst van de gebreksverschijnselen en verhoogde de opbrengst t.o.v. de controle. IJzerslib was echter minder effectief dan de behandeling met Fe-HBED, welke een hogere opbrengst gaf en waarin geen symptomen van ijzerchlorose werd waargenomen.

Bekijk het project