Reefguard: kraamkamer van koraal
Met de oplevering en overdracht van de eerste koraalmotor op de Bahama’s heeft Van Oord een belangrijke stap gezet op het gebied van de verdere duurzame ontwikkeling van mariene infrastructuur. Deze in eigen huis ontwikkelde innovatie is een primeur binnen de waterbouwbranche. De koraalmotor is een onderzeese koraalkwekerij, die gevuld is met zowel lokaal verzamelde koraalstekken als jonge koralen van diverse leeftijden. Deze stekken zijn door middel van geslachtelijke voortplanting verkregen. De koralen in de koraalmotor groeien waarmee lokale belanghebbenden zo nodig hun koraalriffen kunnen herstellen. Op 28 augustus werd, in aanwezigheid van 150 genodigden waaronder de heer Bannister, Minister of Works, de zorg voor de allereerste koraalmotor overgedragen aan de lokale partners Stuart Cove’s Dive Bahamas, Bahamas Reef Environment Education Foundation en Royal Bahamas Defence Force. Zij gaan de koraalmotor onderhouden en zullen natuurorganisaties, scholen, burgers en toeristen aanmoedigen om de kwekerij te bezoeken en actief betrokken te raken bij de verdere ontwikkeling van de kwekerij en het uitplaatsen van de koralen.
Unieke combinatie
De afgelopen jaren is Van Oord betrokken geweest bij diverse bagger- en waterbouwprojecten op de Bahamas. Diverse maatregelen werden getroffen om de kwetsbare koralen te beschermen. Koralen die zich in de buurt van het te baggeren toegangskanaal bevonden, zijn verplaatst naar een nabijgelegen geschikte locatie. Naast deze transplantatie van het bestaande koraal, heeft Van Oord ook nieuw koraal gekweekt. ‘Wij hebben de ReefGuard, ons mobiele laboratorium voor koraalkweek, naar de Bahama’s getransporteerd en duizenden koralen geproduceerd uit zogenaamde gameten die tijdens de koraalbloei met behulp van lokale vrijwilligers waren opgevangen. Deze seksueel voortgeplante koralen van diverse leeftijden zijn met koraalstekken gecombineerd tot een koraalmotor’, vertelt Mark van Koningsveld, Manager Research & Development Engineering bij Van Oord.
Project Sandy Bottom
In 2014 hebben de overheid van de Bahama’s, Van Oord en Damen Shipyards een overeenkomst ondertekend voor een grootschalige upgrade van de marinebases op drie eilanden en de levering van een vloot nieuwe patrouilleschepen. Mark Roelofs, Area Director bij Van Oord: ‘Het Sandy Bottom-project omvat baggerwerk, de aanleg van een aantal golfbrekers en kademuren en de bijbehorende waterbouwkundige werken. De werklocaties strekken zich uit over een gebied van 700 km. Wij verwachten eind september dit jaar klaar te zijn met de bouwwerkzaamheden. Bij projecten in dit soort kwetsbare onderwatergebieden houden wij zo veel mogelijk rekening met de omgeving en de betrokkenen. De oplevering van de koraalmotor en de toepassing van de ReefGuard zijn daar goede voorbeelden van. Het zijn bewijzen van de grensverleggende engineering vaardigheden van de betrokken collega’s en praktijkvoorbeelden van onze Marine ingenuity.’
Bron: topsector water