Handelsmissie Indonesië: “Economisch en ecologisch veel op spel”

Geplaatst op:

Water is een van de belangrijkste onderwerpen tijdens het bezoek, van 21 tot 24 november, van premier Rutte aan Indonesië. De Nederlandse delegatie bestaat naast de premier ook uit de ministers Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu), Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu).

Onder aanvoering van VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer reizen in het kielzog van de bewindslieden ook meer dan 110 bedrijven en kennisinstellingen naar Indonesië, waaronder 54 uit de water en maritieme sector. De Topsector Water is vertegenwoordigd door haar Trekker Internationaal William van Niekerk. “De belangen zijn groot,” zegt hij. “Economisch omdat er in Indonesië een stevige groei wordt verwacht de komende jaren en ecologisch omdat dit land geconfronteerd wordt met grote uitdagingen als schoon water en kustbescherming.”

vz kt William van Niekerk 5:15 kl

Voorzitter kernteam Export&Promotie William van Niekerk

Nederland en Indonesië werken al langer samen op waterdossiers. In april ondertekende minister Schultz nog een nieuw Memorandum of Understanding op maritiem gebied, een uitbreiding van de al bestaande samenwerking op het gebied van waterbeheer en kustontwikkeling. “De Nederlandse kennis wordt nu vooral ingezet in de strijd tegen overstromingen, vervuiling van rivieren en drinkwatertekorten. Van deze missie verwacht ik dat we goed kunnen laten zien wat de Nederlandse watersector als geheel in huis heeft. Bijvoorbeeld ook als het gaat om de ontwikkeling van  klimaatbestendige steden of duurzame havens.”

Tijdens het bezoek staan wateronderwerpen als kustbescherming en de grote problemen met plastic afval in zee op de agenda van gesprekken die minister Schultz van Haegen en staatssecretaris Klijnsma voeren met nationale, regionale en lokale Indonesische politici. De vertegenwoordigers van het bedrijfsleven doen mee aan verschillende seminars en congressen. “Dat zijn interessante kansen om bestaande relaties te verstevigen en goede discussies te voeren.”

Lees het volledige bericht op waternieuws/H2O.

Bron: topsector water