3 ‘water’ finalisten Nationaal Icoon

Geplaatst op:

De tien finalisten voor de titel van Nationaal Icoon zijn bekend. Het betreft baanbrekende, innovatieve technologieën in bijvoorbeeld de energie-, voedsel- en watervoorziening, de gezondheidszorg en de mobiliteit. De innovaties dragen bij aan biodiversiteit, ecologie en duurzaam gebruik van grondstoffen. Drie van de tien finalisten zijn watergerelateerde projecten.

Minister Kamp, Economische Zaken: “De benoeming van de Nationale Iconen onderstreept de Nederlandse ambities om technologische oplossingen te ontwikkelen voor wereldwijde maatschappelijke opgaven zoals het voedseltekort, de vergrijzing of digitale veiligheid. Door extra te investeren in innovatie blijft de Nederlandse economie wereldwijd concurrerend.”

Uit de ruim zestig hoogwaardige inzendingen koos een jury onder leiding van Hans Wijers de tien finalisten. In oktober van dit jaar wordt de uitslag van de finale bekend. In 2014 werd de verkiezing voor het eerst georganiseerd. Destijds werden er vier Nationale Iconen benoemd: gekweekte stamcellen, Quantum Technologies, Hybride aardappels en de Bioneedle. Meer informatie over de verkiezing is te vinden via www.nationaleiconen.nl.

De 10 genomineerden voor de titel Nationaal Icoon 2016

De drie water finalisten in willekeurige volgorde zijn:

1.         Redstack – Blue Energy (Sneek)
Blue Energy staat voor het winnen van energie uit het verschil in zoutconcentratie van zout en zoet water. Redstack is een innovatief membraan waarmee Blue Energy opgewekt kan worden. Door de concentratieverschillen in het water ontstaat een potentiaalverschil, wat wordt omgezet in stroom en aan het elektriciteitsnet geleverd. Dit wordt al toegepast op de Afsluitdijk.

2.         Groasis – Growboxx (Steenbergen)
Een papieren emmer waarmee  bomen in droge gebieden met 90% minder water kunnen groeien. Door de lage kostprijs van de Growboxx en de mogelijkheid om direct groente te verbouwen, biedt dit een oplossing voor lokale bevolking in droge gebieden.

3.         Nederlands Instituut voor Ecologie NIOO-KNAW – Poep=Goud (Wageningen) 
Poep = Goud: eco-technologie met algen voor sanitair afvalwater. Met deze technologie worden hieruit waardevolle schaarse grondstoffen zoals fosfor terug gewonnen (nutriëntenkringloop) en  worden tegelijkertijd stoffen als medicijnresten en ziekteverwekkers afgebroken om watervervuiling te voorkomen.

Bron: topsector water