Opening Deltagoot

Geplaatst op:

Nederland is een nieuwe waterbouwkundige onderzoeksfaciliteit rijker. Vandaag openden minister Schultz van Haegen (I&M) en minister Kamp (EZ) de nieuwe Deltagoot van Deltares in Delft. In de Deltagoot wordt op ware grootte onderzocht wat het effect is van extreme golven op dijken, duinen of golfbrekers.

Hoogste kunstmatige golven ter wereld
De Deltagoot heeft een lengte van 300 m, een breedte van 5 m en een diepte van 9,5 m. Het 10 m hoge golfschot kan elk golfpatroon dat op zee of rivieren voorkomt, simuleren: golven tot wel 5 meter hoog! Dit zijn de hoogste kunstmatige golven ter wereld.

Internationaal veel belangstelling
Nederland loopt voorop in de wereld als het gaat om watermanagement. Met deze nieuwe onderzoeksfaciliteit ontwikkelen we kennis waar tevens internationaal veel belangstelling voor is. De onderzoeksresultaten zullen bijdragen aan oplossingen voor complexe klimaatopgaven voor deltagebieden over de hele wereld.

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu: “De Deltagoot laat zien dat we alles in huis hebben om de proeftuin van de wereld te zijn. We slaan twee vliegen in één klap. We lopen voorop met innovatieve oplossingen om watervraagstukken op te lossen. En de kennis die we opdoen, kunnen we weer aanbieden in andere landen.”